Studierichting

Doorstroommogelijkheden HBO/WO

Na jaren met de neus in de boeken te hebben gezeten, verslagen te hebben geschreven en aan projecten te hebben gewerkt, is het dan eindelijk zover: vol trots krijg jij je diploma overhandigd, het is je gelukt.

HO! Wacht even… zo ver is het nog niet. Laten we even teruggaan naar het moment waarop jij dacht: Wat wil ik volgend jaar? Je wilt graag doorstuderen, maar wat is er allemaal mogelijk?

We zetten het in dit artikel allemaal op een rijtje.

Associate Degree

Vind je vier jaar te lang en wil je na twee jaar al een erkend hbo-diploma? Dan is een associate degree misschien wel de ideale oplossing voor jou.

Een associate degree is een tweejarige opleiding met een praktijkgerichte opzet. Het niveau ligt tussen een MBO-4 en een HBO-bachelor in. Met een associate degree diploma kun je gaan werken of doorstromen naar een HBO-bachelor opleiding. Je krijgt dan vrijstellingen voor de kennis die je al hebt opgedaan.

Je kunt toegelaten worden tot een associate degree met MBO-4, HAVO of VWO-diploma. De opleiding sluit goed aan op de vraag van het bedrijfsleven.  

Van HAVO naar HBO of VWO?

Wanneer je na de HAVO gaat doorstuderen is het HBO een logische keuze. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Vind jij vier jaar te lang? Kies dan voor een associate degree.

Weet je nog niet wat je wilt en zie je jezelf nog wel twee jaartjes op het middelbaar onderwijs zitten? Kies dan voor het VWO. Je kunt dan in het vijfde jaar instromen. De meeste scholen verwachten dan van jou:

  • een HAVO-diploma met wiskunde in het pakket
  • Een goede cijferlijst (niet wettelijk vastgelegd).

Had jij op de HAVO al een tweede moderne vreemde taal? Dan is dit mooi, want naast Engels wordt op het VWO ook verwacht dat je een tweede vreemde taal gaat volgen.

Van VWO naar de universiteit?

Is een logische stap! Het VWO bereidt jou namelijk voor op de universiteit. VWO staat voor: Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs en is gericht op onderzoek. Als je meer van praktijkgericht studeren houdt, is het HBO een meer voor de hand liggende keuze. Maar de balans tussen theorie en praktijk is ook op de universiteit helemaal afhankelijk van de studie.

Verschil tussen HBO en universiteit?

Het hogere beroepsonderwijs (HBO) wordt anders vormgegeven dan op het wetenschappelijk onderwijs (WO). Maar de opleidingen groeien steeds meer naar elkaar toe. Op de universiteit zie je steeds meer toepassing en stages en op het HBO steeds meer onderzoek en onderbouwde theorie. De opleidingen hebben wel een aantal verschillen, die zetten we even op een rijtje. Maar houd hierbij in je achterhoofd dat dit een algemeen overzicht is en dat er altijd universitaire studies zijn die meer eigenschappen hebben van een HBO studie of andersom.