Numerus fixus

Numerus Fixus

Het is belangrijk om te weten dat een aantal opleidingen numerus fixus hebben ingesteld wat betekent dat je je op tijd moet inschrijven. Maar wat houdt numerus fixus precies in? Hoe werkt het? En hoe schrijf je je in?

In dit artikel lees je het.

Wat houdt het in?

Numerus fixus betekent dat er plek is voor een beperkt aantal studenten. Het aantal studenten dat kan starten, is per opleiding verschillend.

Kijk bij de toelatingseisen van de opleiding van jouw interesse of er numerus fixus (of decentrale selectie) is ingesteld.

Hoe werkt het?

MBO

MBO-opleidingen (zoals het Grafisch Lyceum Rotterdam) hanteren vol is vol en “wie het eerst komt wie het eerst maalt”. Heb je interesse in zo’n opleiding dan is het belangrijk om je zo snel mogelijk in te schrijven bij de opleiding zelf. Je krijgt dat een uitnodiging voor een voorlichtingsbijeenkomst om te kijken of het iets is wat bij je past. Je kunt je uiteraard altijd weer uitschrijven, je zit nergens aan vast.

HBO/Universiteit

Numerus fixus opleidingen aan HBO en universiteit (zoals Fysiotherapie, Toegepaste psychologie en Geneeskunde) kennen een selectiebeleid dat ingaat na de aanmelddeadline. Bij de selectie wordt gekeken naar cijfers, persoonlijkheid en de motivatie van studenten. Uiteindelijk is het doel van de selectieprocedure om alleen studenten te selecteren die een hoge kans van slagen hebben in de opleiding.

Voor deze opleidingen is het belangrijk dat je je voor 15 januari 2020 hebt aangemeld om zo toegang te krijgen tot de selectieprocedure.

Inschrijven voor een HBO of universitaire opleiding met numerus fixus gaat centraal via Studielink:

Stap 1: Zorg dat je een DigiD hebt, deze heb je nodig voor stap 2.
Stap 2: Vervolgens kan je je gaan aanmelden via Studielink. Je kunt je voor twee opleidingen inschrijven. Let op! Bij numerus fixus moeten het twee verschillende opleidingen zijn en dus niet twee keer Fysiotherapie.
Stap 3: De selectieprocedure vindt plaats tussen 15 januari en 15 april. Zorg dus dat je die periode beschikbaar bent.

De uitslag wordt bekend gemaakt op 15 april via Studielink. Wanneer je aan de toelatingseisen voldoet ontvang je een bewijs van toelating. Je hebt twee weken de tijd om deze te accepteren.

Ben je niet ingeloot? Dat is dan balen en zul je over moeten op plan B. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Je kunt je tot 1 mei aanmelden voor een opleiding zonder numerus fixus. Weet je nog niet wat je anders wilt gaan studeren:
    • Overweeg een tussenjaar. Ga op reis, volg een taalcursus of ga op zoek naar wat nog meer leuk vindt.
    • Of zoek een coach die je kan helpen nog een keuze te maken die bij je past.
  • Probeer het volgend jaar nog eens! Voor de meeste numerus fixus opleidingen kun je het ook nog een tweede of derde keer proberen.
  • Niet alle opleidingen hebben overal numerus fixus. Ga dus eens kijken waar de opleiding geen selectieprocedure heeft en wie weet kan jij hetzelfde jaar nog aan je opleiding beginnen.