Businessman holds a part of the target jumping through the gap obstacles between hill to fill big target and success. Running and jump over cliffs. Business risk and success concept. Cartoon Vector Illustration.

Tussenjaar

Een tussenjaar betekent meestal dat je een jaar vrij neemt na je middelbare school voordat je gaat studeren. De reden waarom je een tussenjaar zou kunnen nemen en niet direct verder studeert, verschilt per persoon.

Tijdens een tussenjaar kun je veel leren en een hoop ervaringen opdoen, maar je loopt natuurlijk ook een jaar studievertraging op. Wat zijn nou eigenlijk de voor- en nadelen van zo’n tussenjaar? En wat kan je allemaal doen in zo een jaar?

Kris, als tweedejaars studente Communicatie, deelt in dit artikel haar blik hierop met jullie.

Weten wie je bent

Het is helemaal niet zo gek dat we op jonge leeftijd nog niet weten wat we nou eigenlijk willen. Met een tussenjaar kun je de tijd nemen om jezelf te ontwikkelen en te kijken naar wat jíj leuk vindt. Je kan op verkenning gaan: waar zie ik mezelf studeren? Wat doe ik het liefst? En hoe gaat mijn komende jaar er nou eigenlijk uitzien? Zulke stappen helpen om jezelf beter te leren kennen, wat het makkelijker maakt om te kiezen.

Meer klaar voor een studie

De stap van Havo naar het HBO vond ik persoonlijk een vrij grote stap, waarin ik mezelf erg moest leren kennen. Dat maakte alles bij elkaar af en toe best lastig en veel. Er verandert binnen een jaar een hele hoop: nieuwe school, nieuwe vrienden, eventueel op kamers gaan en een heleboel nieuwe informatie.

Hoe ouder, hoe wijzer zeggen ze ook wel. Door een tussenjaar te nemen, word je vanzelf weer een jaartje ouder en wijzer en ben je misschien meer klaar voor de volgende stap.

Shit! Studievertraging…

“Een jaar uitstel van mijn studie… dat vind ik echt zonde,” is wat ik altijd dacht. Nu ik eenmaal aan mijn studie ben begonnen, merk ik dat zoveel studenten al meerdere studies hebben gedaan. Dat liet mij dan ook inzien dat het belangrijk is om je goed te oriënteren, voordat je aan je studie begint. Ondanks het feit dat je met een tussenjaar een jaartje niet in de studiebanken zit, zou je een hoop tijd kunnen winnen door jezelf de tijd te geven, te ontwikkelen en te kijken naar wat je nou eigenlijk wilt. Zo maak je de kans op een verkeerde keuze toch een stukje kleiner.

Straks wil ik niet meer naar school

Ik was vaak bang dat wanneer ik een tussenjaar zou nemen, ik vervolgens nooit meer naar school zou willen. Ik dacht dan ook dat je meer gemotiveerd zou zijn, wanneer je direct aan je studie begon, omdat dan je ‘studeermodus’ nog aan staat. Maar dat ligt natuurlijk helemaal aan jezelf. De drive om een diploma te halen is vaak nog groot, waardoor veel jongeren toch wel aan een studie beginnen. En omdat ze in het tussenjaar al hebben gedaan wat ze wilden, zijn ze nog gemotiveerd ook.

Heb een doel voor ogen!

Om je echt iets van je tussenjaar te maken is het belangrijk om een plan te hebben wat je in het jaar wilt doen. Niks is goed of fout. Het gaat erom hoe jij je jaar wilt inrichten.

Een jaar lang ben jij een vrij vogeltje, neem het er dus van! Ga een taal leren in het buitenland, pak je rugzak en ga op reis, doe vrijwilligerswerk aan de andere kant van de wereld, loop stage bij een vet bedrijf, ontwikkel jezelf met een coach… Doe de dingen die je altijd al hebt willen doen, want nu krijg je de kans!

Maak hierin bewuste keuzes, zodat je met veel plezier kunt terug kijken op een bijzonder jaar.

Meer lezen

Meer algemene informatie over het nemen van een tussenjaar en ideeën om een tussenjaar in te vullen, vind je op: www.tussenjaar.nl/