“Ik kan wel zeggen dat ik verschillende hobbels heb genomen als we het over school hebben, maar ik gaf nooit op. Ik koos niet de snelste route richting de juiste studie, maar ik doe nu wel de studie die helemaal bij mij past.”

Welke studie volg je en waar?

Ik studeer Communicatie aan Avans Hogeschool in Breda en zit momenteel in mijn tweede jaar van de opleiding.

Welk pad heb jij bewandeld richting het HBO?

Ik heb een lang pad bewandeld, al zeg ik het zelf! Ik begon op de havo. Ik merkte in mijn derde jaar dat ik moeite had met een aantal vakken vanwege mijn dyscalculie en besloot van 3-havo naar 4-mavo te gaan. Ik heb vervolgens twee keer eindexamen moeten doen op de mavo en heb na vijf jaar mijn mavo-diploma behaald. Het zal niet helemaal mee.

Yes, eindelijk iets doen wat ik echt leuk vind!

Na de mavo besloot ik Media- en Evenementenmanagement te gaan studeren op het Sint Lucas, ik vond de richting van de media altijd al erg leuk.

Na drie vrij makkelijke jaren besloot ik me aan het HBO te gaan wagen, International Media and Entertainment Management (IMEM) aan de BUAS in Breda. Hier werd ik uit het relaxte wereldje getrokken, want ik moest aan de bak. Na een jaar met veel plezier en hard werken, haalde ik de opleiding niet. Ik gaf niet op en begon opnieuw op de opleiding Communicatie aan de Avans. Ik doe het goed en heb het naar mijn zin!

Is het een zware studie?

Nee, ik vind Communicatie geen zware studie. Je wordt in het eerste jaar erg goed begeleid door de docenten. Het tweede jaar vind ik lastiger, de inhoud van de stof is moeilijker en de hoeveelheid stof is verdubbeld. Zolang je alles goed bijhoudt, is de opleiding prima te doen en voor iedereen mogelijk.

Wat zijn je leuke en minder leuke kanten van de opleiding?

Ik vind het leuk dat je altijd oplossingsgericht bezig bent. Hierdoor ben je veel met je eigen competenties en krachten bezig, wat de studie leuk en leerzaam maakt! Ook werk je veel samen met bedrijven, waardoor ik dus mijn kennis kan inzetten voor een echt bedrijf. Klinkt wel vet toch?! 😉

Minder leuk vind ik eigenlijk dat de opleiding zo breed is. Je krijgt lessen die jou erg liggen, maar ook lessen, waarvoor je liever in bed blijft liggen!

Ben je blij met de keuze van de opleiding?

Ja, ik ben blij met de keuze voor de opleiding Communicatie, ik denk dat dit voor nu de beste studie is die bij mij past. Je bent veel bezig met mensen en het creëren van nieuwe dingen. Wel mis ik af en toe de richting van media, wat ik op mijn vorige opleiding IMEM meer had.

Ben je met meer motivatie aan de opleiding Communicatie begonnen?

Ik had op mijn vorige studie al veel motivatie, maar de stap van het MBO naar het HBO vond ik erg groot. Dit kwam doordat mijn MBO-studie erg praktijkgericht was en ik niet goed werd voorbereid op mijn vorige school. Ook speelde mijn dyscalculie een grote rol. Ik stond voor mijn gevoel dus al 10-0 achter. Mijn motivatie is eigenlijk nooit een probleem geweest, wanneer ik iets echt leuk vind, dan ga ik ervoor!

Waarom koos je voor Breda?

Ik kom eigenlijk uit Eindhoven en in Eindhoven heb je alleen het Fontys. Het Fontys stond mij nooit echt aan. Ook studeerde mijn broer en zus in Breda, waardoor ik al bekend was met de stad. Ondanks dat ik niet wist wat er aan studies in Breda te vinden waren, wist ik zeker dat ik daar wilde gaan studeren! Breda is voor mij een groot dorp vol gezellige mensen.

Hoe is jouw studiekeuze tot stand gekomen?

Ik heb eigenlijk geen testen gedaan of begeleiding gezocht. Dat de stad Breda zou worden was al zeker. Ook wist ik door mijn MBO al erg goed wat ik wel en niet leuk vond, er vielen dus al een aantal studies af. Ik ben gaan zoeken op het internet, heb open dagen bezocht en studenten gesproken. Met familieleden praten hielp voor mij het beste, het gaf mij zelfvertrouwen over mijn keuze.

Weet je al wat je wilt gaan doen na je studie?

Ik weet nog niet of ik een master wil gaan doen, omdat ik, als het goed is, 25 jaar ben als ik afstudeer. Eerlijk gezegd, ben ik wel klaar voor een vaste baan. Het liefst in de richting van de media, maar ik ben me er wel bewust van dat ik dan richting Amsterdam of Hilversum zou moeten. Ik houd eigenlijk alle opties nog open.

Wat doe je naast je studie?

Ik heb momenteel een bijbaantje waarbij ik bezig ben met de web-care, dus het bijhouden van social media kanalen van verschillende bedrijven. Ik zou hieruit misschien wel een leuke stage kunnen halen, doordat ik al contacten leg.

Hoe bevalt de hogeschool Avans?

Heel goed! Je wordt aan de Avans erg goed begeleid en ik voel me totaal geen nummertje. Je hebt op een leuke laagdrempelige manier contact met de docenten en voelt je daardoor erg op je gemak.

Wat is jouw tip aan de studiekiezers?

Mijn tip aan jullie is vooral, praat met je omgeving, vertel wat je interesses zijn en oriënteer je goed. Het is zonde om aan een studie te beginnen waar je niet 100% achter staat. En als je toch niet de juiste keuze maakt of wanneer je de studie niet haalt. Geef dan niet op! Zie de volgende kans als een nieuwe en ga ervoor.